Meble.com.pl

Pomysły studentów były oceniane na bieżąco przez pozostałych uczestników obozu. Fot. Alicja Pietrowska

Pomysły studentów były oceniane na bieżąco przez pozostałych uczestników obozu. Fot. Alicja Pietrowska

Kuchnie dla seniorów

  • Autor: ap
  • 04 lut 2014 19:12 (aktualizacja: 09 paź 2013 00:00)

W pierwszych dniach lipca 2013 r., w Kopenhadze odbył się obóz „Comfort in Living-Innovation Camp”. Studenci i nauczyciele kierunków meblarskich europejskich uczelni, projektanci i przedstawiciele świata biznesu przez 5 dni, wspólnie zajmowali się projektem mebli kuchennych jutra, które nie tylko sprostają wszystkim potrzebom osób starszych, ale też realnie sprawdzą się na wymagającym rynku.

W obozie udział wzięło 70 osób z państw nadbałtyckich: Szwecji, Finlandii, Litwy, Danii i Polski. Pomysłów na meble kuchenne było wiele. Lodówka z interaktywnym ekranem, samoczyszczące się blaty z obsługą dotykową, miernik wartości odżywczych potraw oraz jakości jedzenia, zdalnie sterowane sprzęty kuchenne, ruchome szafki, blaty o regulowanej wysokości – to według studentów tylko niektóre z udogodnień kuchni jutra dla seniorów. Jednak czy właśnie tak będą wyglądały nasze kuchnie w 2030 roku? Cztery dekady to bardzo dużo czasu, a biorąc pod uwagę tempo w jakim rozwija się technologia – zdążymy wymyślić dziesiątki ciekawszych technologii kuchennych. Skąd więc potrzeba wybiegania tak daleko w przyszłość?

W stronę zmian

W obecnym stuleciu obserwujemy stały wzrost liczby osób powyżej 60 roku życia. Zmiany demograficzne, polegające na starzeniu się społeczeństwa, są wręcz tak głębokie, że nie da się ich już uniknąć. Trzeba się więc na nie odpowiednio przygotować. Dodatkowo, choć w powszechnej opinii większość emerytów ledwie wiąże koniec z końcem, nie należy zapominać, iż statystycznie jest to grupa o dużym potencjale ekonomicznym. Konsumenci 60+ są nadal ignorowani przez rynek meblowy. Jednak nim minie kolejna dekada co czwarty klient będzie miał skończone 60 lat. Na Zachodzie, w tzw. krajach starej Unii, to potężny rynek zbytu. Tymczasem w krajach Morza Bałtyckiego meble dla zdrowych i sprawnych projektuje się chętnie, a potrzeby osób starszych są na szarym końcu łańcucha. Zmiany jednak są nieuniknione. – zauważył Juha Lehto, właściciel studia kuchennego Variante, z Finlandii.

Duże wyzwanie

„Comfort in Living – Innovation Camp”, jeden z projektów pilotażowych programu „Stardust” zainicjowany w ramach Europejskiej Strategii Bałtyckiej– to właśnie pierwszy krok w kierunku tych zmian. Ma on na celu podniesienie konkurencyjności krajów Morza Bałtyckiego poprzez bliską współpracę między uniwersytetami, a przemysłem i światem biznesu. Koordynatorem i partnerem wiodącym przedsięwzięcia jest szwedzka agencja rządowa ds. innowacyjności - Vinnova. Obecnie w programie uczestniczy ok. 70 instytucji, w tym 10 z Polski, m.in. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Inicjatywa ma za zadanie utworzenie platformy wymiany doświadczeń i dobrych praktyk w oparciu o podłoże kulturowe, sposoby życia i tradycji prowadzenia działalności gospodarczej. Ma to przyczynić się do projektowania innowacyjnych produktów, które poprawią komfort życia osób starszych rejonu. – powiedział Adam Majewski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Kuchnia myśli 

Futurystyczne projekty kuchni to głównie oszczędzanie przestrzeni, mobilność i kompaktowość. Lokale mieszkalne będą się kurczyć, a funkcję kuchni zacznie spełniać np. wnęka w salonie. Coraz głośniej będzie o meblach wielofunkcyjnych, idealnych do małych mieszkań. –zwróciła uwagę Mathieu Riviere, projektant w firmie Electrolux.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ