Meble.com.pl

Kuchnia firmy Kris Mar. Fot. Kris Mar.

Kuchnia firmy Kris Mar. Fot. Kris Mar.

Minimum szczegółów, maksimum efektu w kuchni

  • Autor:
  • 27 gru 2013 18:02

Sterylna, minimalistyczna, chociaż niekoniecznie chłodna kuchnia – „laboratorium” nie wychodzi z mody. Z opinii polskich handlowców wynika, że nowoczesne formy skutecznie konkurują z klasyką i swojskim „zagraceniem” przestrzeni kuchennej.

Jeszcze do niedawna najważniejszym kryterium wyboru mebli kuchennych i dodatkowego wyposażenia była funkcjonalność i swoiste ciepło, które nieodmiennie kojarzyło się z kuchnią jako „sercem” domu. Okazuje się, że ten sposób myślenia powoli odchodzi do lamusa. Funkcjonalność kuchni staje na drugim planie, na pierwszy bowiem wysuwa się design, kojarzony wcześniej przede wszystkim z wnętrzami salonów i sypialni.

Cena w roli głównej

Dla większości klientów salonów meblowych kuchnia elegancka to kuchnia nowoczesna. Stąd rosnąca z roku na rok popularność prostych, minimalistycznych form frontów i korpusów szafek, błysku halogenowego oświetlenia, „chłodnych” materiałów wykończeniowych typu stal, aluminium czy szkło. Trend ten doskonale współgra z modą na przestrzenne, nieprzeładowane sprzętami wnętrza. Ponieważ w ślad za minimalistycznym wzornictwem poszła tendencja do produkowania mebli kuchennych nie z litego drewna, a z materiałów drewnopochodnych (płyt wiórowych, MDF, itp.), nowoczesne kuchnie automatycznie stały się tańsze, a przez to dostępne szerokiej rzeszy klientów.

Cena jest w naszym salonie najważniejszym czynnikiem, decydującym o wyborze konkretnego zestawu mebli kuchennych przez klienta. Zaraz po cenie liczy się wzornictwo, a dopiero na dalszym planie jest jakość i wytrzymałość użytych materiałów – mówi Agnieszka Andrzejczak ze studia kuchennego Świat Mebli firmy Gawin. – Kiedy przedstawiamy klientowi propozycję projektu, jego kosztorys jest jej nieodłącznym elementem.

Decydującą rolę kosztów zakupu mebli kuchennych potwierdza Małgorzata Mądraszewska z salonu meblowego Topic w Szczecinie, w którym dostępne są zarówno meble polskich
producentów, jak i produkty importowane, między innymi niemieckiej firmy Sachsen-Küchen. Kuchnie w salonie Topic to raczej wyższa półka cenowa, co bynajmniej nie oznacza, że meble kupują tu wyłącznie zamożni klienci. Pracownicy salonu zanim zaczną rozmawiać z klientem na temat projektu kuchni, próbują wybadać, jakie są jego możliwości finansowe.

Rozmawiamy z klientami na różne tematy, nie tylko o meblach – mówi Małgorzata Mądraszewska. – Dzięki temu udaje się dyskretnie wybadać, z jakim człowiekiem mamy do czynienia i co możemy mu zaproponować. Chcemy jednocześnie dać mu to, co mu się spodobało i dostosować cenę zestawu do jego oczekiwań. Często cenę kształtuje na przykład sposób wykończenia frontu, wyposażenie szafek i szuflad, materiał, z którego wykonane są korpusy czy blat. Na ostateczny efekt wizualny to nie wpływa, ale na koszt mebli – tak.

Wenge wciąż na topie

Wydawałoby się, że meble kuchenne w wybarwieniu wenge miały już swoje pięć minut i ich powodzenie powinno stopniowo się zmniejszać. Okazuje się jednak, że jest wprost przeciwnie. Chociaż są niemal czarne, dość trudne do utrzymania w czystości i niełatwe w aranżacji, wcale nie ustępują miejsca bardziej klasycznym kolorom. Świadczy o tym chociażby niesłabnące powodzenie kuchni z kolekcji „Modern Line” firmy Black Red White, dostępnej między innymi w wybarwieniu wenge. Meble zostały wykonane z lakierowanego MDF-u, a ich charakterystyczną cechą są proste fronty, których elegancję podkreśla właśnie charakterystyczny, ciemny kolor, szczególnie korzystnie prezentujący się w towarzystwie aluminiowych ramek, metalowych uchwytów i szafek z frontami z mlecznego szkła.


WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ